Kilka pytań nowicjusza.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bryko
    Drive
    • 2007
    • 45

Kilka pytań nowicjusza.

BOBI-X, masz jedną z rzeczy podanych przez Masmo w poście wyżej. Dokładne ustalenie wymaga diagnozy doświadczonego mechaniora.
  • Rudi
    Ambiente
    • 2006
    • 195
    • Octavia II combi (1Z5)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Kilka pytań nowicjusza.

Witam.
    Jak już napisalem w temacie mam kilka pytań, które nasunęły mi się po tygodniowej eksploatacji Octavki.

Po pierwszych jazdach stwierdziłem ( a właściwie moje lokomocyjne dzieciaki ) że jazda na seryjnych amorkach przypomina wyścigi pontonów górską rzeką. Tak sie po prostu nie da , bo wydam majątek na aviomarin albo pranie tapicerki. Założenie gazówek stało się praktycznie koniecznościa. I tu pytanie : za ile realnie mógłbym sprzedać seryjne amorki na których przejechałem 500 km ? Cena gazówek KYB ok 500 za komplet z przesyłką + przekładka w ASO drugie tyle :evil: więc szukam ukrytych rezerw

Pytanie następne: Ile kosztuje płyta podsilnikowa - czytałem, że zakładaliście ale ceny się nie doszukałem. Czy w połączeniu z gazówkami zapewni ona w miarę duże bezpieczeństwo misce olejowej ?

Edit. Znalazłem

Pytanie trzecie: Czy ktoś skracał drążek zmiany biegów i jak zdejmuje się gałkę ? Drążek wydaje mi się zbyt długi i nieporęczny a skajka mieszka baaardzo mi się nie podoba. Wdzięczny byłbym za ewentualne rady odnośnie wymiany mieszka.

Pytanie czwarte i ostatnie: Czy keszeń pod radiem jest wyjmowana, czy też stanowi monolit z konstrukcją konsoli? I jak się do tego dobrać? Docelowo trafi tam CB i chciałbym zrobić jakąś estetyczną zabudowę.

Pozdrawiam
    Rudi
    W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

ad 4 kieszen pod radiem jest demontowalna jest na 4 zatrzaskach
      ad 3 gałka jest zamocowana za pomocą takiej małej opasi zwijanej do mieszka z tego co pamietam musisz mocniej pociągnąc za ten plastik na dole ppodnieś do góry mieszek na lewą strone i zobaczysz cały mechanizm montowania nie jest to trudne do rozebrania co do skracania to nie wiem bo nie robiłem

Komentarz

• Rudi
        Ambiente
        • 2006
        • 195
        • Octavia II combi (1Z5)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dzięki za info.

ad 4 kieszen pod radiem jest demontowalna jest na 4 zatrzaskach
        Czyli co ? Szarpać czy podważać ? A jeżeli podważać to gdzie ?

Pozdro
        W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

najpierw zrób tak wyjmij ramke plastikową dokoła konsoli środkowej i potem delikatnie tak jak tą ramke wyciągniesz bez problemu

Komentarz

• huwe
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2005
            • 976

tutaj masz info o radyjkach. i możliwościach montażu w miejscu kieszeni.

co do cen amorków:
            używane : allegro- gdzie indziej kupisz/sprzedasz używki? luknij do działu giełda. z tego co pamiętam użytkownik Dawid chciał sprzedać swoje seryjne po wymianie na kayabę agx.
            odnośnie gałki i mieszka:

używaj szukajki !!

BWT : a kto Ci każe w ASO przekładać amorki?? nooo chyba że gwarancja , to nie było pytania.
            Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Rudi
              Ambiente
              • 2006
              • 195
              • Octavia II combi (1Z5)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez huwe
              tutaj masz info o radyjkach. i możliwościach montażu w miejscu kieszeni.

Czytałem, ale wiekszość jest o antenach i świadectwach homologacji ) a wolę się dopytać żeby czegoś nie spartolić.

co do cen amorków:
              używane : allegro- gdzie indziej kupisz/sprzedasz używki? luknij do działu giełda. z tego co pamiętam użytkownik Dawid chciał sprzedać swoje seryjne po wymianie na kayabę agx.

Owszem, rozpatruję Allegro tylko nie mam pojęcia jaka jest rozsądna cena bo rozpiętści są momentami spore

odnośnie gałki i mieszka:

Oba wątki czytałem. I o ile na ich podstawie dałbym sobie chyba radę , to ze skracaniem na razie " walę w ciemno "

używaj szukajki !!

Od tygodnia lecę po koleji wszystkie wątki. Szukajka jest dla mięczaków :lol:

BWT : a kto Ci każe w ASO przekładać amorki?? nooo chyba że gwarancja , to nie było pytania.
              Ano , tygodniowa Panie , tygodniowa.

Komentarz

• huwe
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 976

coby nie zardzewiało żelazo. :szeroki_usmiech
                szukajka dla mięczaków.... hmmm aco Panowie moderzy na to ?? :twisted:
                moje zdanie co do ceny amorków: gazowe kayaby kupowałem w ubiegłym miesiącu i płaciłem coś po 170 zeta za szt ( przód oczywiście). Nie ośmieliłbym się wołać więcej za używkę jak 50 do 70 zeta za sztukę. Ale to tylko moje zdanie.
                Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Rudi
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 195
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

coby nie zardzewiało żelazo. :szeroki_usmiech

A podziękował, podziękował.

szukajka dla mięczaków.... hmmm aco Panowie moderzy na to ?? :twisted:

Eee, spokojnie. W kontekście że byłem twardziel :diabelski_usmiech i leciałem na żywo post po poście nadrabiając zaległości.

moje zdanie co do ceny amorków: gazowe kayaby kupowałem w ubiegłym miesiącu i płaciłem coś po 170 zeta za szt ( przód oczywiście). Nie ośmieliłbym się wołać więcej za używkę jak 50 do 70 zeta za sztukę. Ale to tylko moje zdanie.

O , i to jest jakaś podpowiedź.

Dzięki i pozdówki.

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

Zamieszczone przez Rudi
                    o wydam majątek na aviomarin albo pranie tapicerki
                    co do aviomarinu jest tańszy sposób i bardzo skuteczny ostatnio się dowiedziałem i stosuje u mojej 9 letniej córki fachowa nazwa jak taka:
                    Pokłon Neptunowi - sytuacja na pokładziel(lub samochodzie), gdy nie można zatrzymać w miejscu zawartości żołądka. (pomaga wtedy aviomarin ale lepszy jest plaster naklejony na pępek)
                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Masmo
                      L&K
                      • 2005
                      • 1145

Re: Kilka pytań nowicjusza.

Zamieszczone przez Rudi
                      ...Drążek wydaje mi się zbyt długi i nieporęczny a skajka mieszka baaardzo mi się nie podoba. Wdzięczny byłbym za ewentualne rady odnośnie wymiany mieszka.
                      Pytanie czwarte i ostatnie: Czy keszeń pod radiem jest wyjmowana, czy też stanowi monolit z konstrukcją konsoli? I jak się do tego dobrać? Docelowo trafi tam CB i chciałbym zrobić jakąś estetyczną zabudowę.
                      Pozdrawiam
                      Rudi
                      Też mam takie odczucie że skoki drążka są zbyt duże co utrudnia szybkie wajchlowanie. Mi chodzi po głowie wynalazek zwany shortshifter:

Może ktoś coś takieto trenował? Jak to założyć? Czy duża rzeźba czy dałby radę sam??

Co do kieszeni... Rwij nic sie nie przejmuj. Możesz najwyżej radio wyjąć, żeby złapać od góry.
                      Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• tomek
                        L&K
                        • 2005
                        • 1078

zeby wyjac kieszen, trzeba najpierw wyjac radio i ramke od radia, bo na kieszeni jest wybrzuszenie.
                        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Znam jedna osobe ktora to miala i wywalila, bo po dupie za bardzo dostawala skrzynia. Poprostu nie byles w stanie tak szybko naciskac sprzegla.

Jest jeszcze jakis mod tego wodzika przy skrzyni i wtedy tez mozna skoki zmienic, tylko nie wiem czy u nas tak sie da, w starych golfopodobnych tak robili.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Masmo
                            L&K
                            • 2005
                            • 1145

Zamieszczone przez Maicroft
                            Znam jedna osobe ktora to miala i wywalila, bo po dupie za bardzo dostawala skrzynia. Poprostu nie byles w stanie tak szybko naciskac sprzegla...
                            Ja mam dokładnie przeciwny problem w seryjnej dwigni: Przy dynamicznej jeździe przełacznie biegów nie nadąża z manewrami sprzęgłem. Przełączanie w O nie jest tym co tygrysy lubią najbardziej.
                            A montaż jest P&P???
                            Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• handzol
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 212

Ja zakładając gałke z O II obciołem drażek o ok.1,5cm,bo jest tam mniej skóry.Tu masz link jak chcesz inną. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=118897164

Komentarz

• Krzych
                                Rider
                                • 2005
                                • 671

Zamieszczone przez Masmo
                                ..chodzi po głowie wynalazek zwany shortshifter:
                                a może coś takiego ?

prawie jak sekwencja :wink:
                                DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                                www.chiptuning.katowice.pl
                                DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• Masmo
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1145

Może i fajne ale pewnie skąplikowane (czytaj sprawiające problemy) i cholernie drogie. Ten shortshifter był w miarę tani.

Komentarz

Pracuję...